Beste tuinder,

Schoolkinderen tuinieren op volkstuinenpark Dijkzicht

Negentig leerlingen van Het Kofschip en de Amstelschool uit Ouderkerk hebben de afgelopen maand meegedaan aan het project  ‘Natuurlijk Tuinieren’ op volkstuinpark Dijkzicht.

Initiatiefnemers Johanneke van Kooten en Frieda Snel willen kinderen zoveel mogelijk laten kennismaken met de natuur dichtbij huis en in de praktijk laten ervaren wat ze uit de boekjes leren.
Nieuw dit jaar was de samenwerking met PABO studenten en een UVA student biologie die het bestaande programma hadden uitgebreid met nieuwe vragen en opdrachten. Net als voorgaande jaren genoten de kinderen van het bekijken van kleine diertjes in een potje, de verhalen over kikkers en padden, het vissen en alle andere spannende opdrachten tijdens de speurtocht over het park. Vijftien vrijwilligers die een huisje op het park hebben begeleidden de kinderen over het park.
Het is de bedoeling dat volgend jaar het project ‘Natuurlijk Tuinieren’ wordt voortgezet.


Uitnodiging voor bijeenkomst”
 
“Slimmer” Algemeen werk door Schouwplan en Onderhoudsplan
op zondag 19 september 14.00-17.00 uur,
in het clubhuis van tuinpark Tuinwijck,
Liergouw 55, 1026 BW Amsterdam

Zaterdagmorgen vroeg. Over een uur staan er weer tig mensen klaar voor het algemeen werk. Het is altijd een hele klus om de werkbeurten goed te organiseren. Een rondje over het park, de klussen op een kladje en vervolgens uitdelen. Soms niet echt bevredigend. Er is altijd te veel om te doen, achterstallig onderhoud. Hoe zou het anders kunnen?
 
Daar gaat deze bijeenkomst over. Een schouwmap of onderhoudsplan kan bijdragen aan een effectiever onderhoud van het algemeen groen. Een schouwmap geeft veel informatie over een tuinpark met onder andere tips voor het werken in het algemeen groen. Met Tuinwijck als voorbeeld maak je kennis met deze ‘nieuwe’ benadering, die gebaseerd is op de jarenlange praktijkervaring van de Bondstuincommissie-leden Els Knipscheer en Peter Kollee.

Het volledige programma en alle overige informatie vindt u op onze website via deze link.
Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die belangstelling, ideeën, of een eigen mening heeft over de wijze waarop het onderhoud van de tuinparken op een prettiger en misschien zinniger wijze kan worden uitgevoerd. Men hoeft geen lid te zijn van het bestuur of een commissie.
 
Cursus reanimatie en gebruik AED
De Bond van Volkstuinders start in november a.s. (met een vervolg in januari 2011)met een reanimatiecursus.
In deze praktijkgerichte cursus leert u hoe u bij een hartstilstand zo effectief mogelijk hulp kan bieden.
Naast een training op het gebied van hartmassage en beademing krijgt men ook instructies over het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator).
De cursus duurt 3 avonden van 2 uur en wordt gegeven door een bevoegde instructeur. De kosten bedragen € 25,00 per persoon.
De bond streeft er naar de cursus op 4 locaties te houden te weten in Noord, West, Zuid en Oost/Duivendrechtsepolder.
De cursus wordt afgesloten met een toets. Als deze met goed gevolg wordt afgerond ontvangt de deelnemer een officieel erkend certificaat. Dit certificaat is 1 jaar geldig.
De cursus is bestemd voor alle leden en hun huisgenoten van de Bond van Volkstuinders.
Opgave via het bestuur van uw tuinpark vóór 13 september a.s.
De kosten worden ook afgerekend via uw bestuur.
 
EVENEMENTENKALENDER
 
Eigen Hof
Sloterweg 1173, 1066 CE Amsterdam.
Rommelmarkt op zondag 22 augustus. 
 
 
Jacob B.Boelman
beleidsmedewerker
Bond van Volkstuinders